NIEUWS‎ > ‎

Verplichte kostenraming van renovatie bij verkoop woning ?

Geplaatst 20 feb. 2015 04:14 door Bart Van Caelenberg   [ 28 feb. 2015 00:45 bijgewerkt ]

Wie een bestaande woning koopt, houdt vaak onvoldoende rekening met de extra kosten voor renovatie. Die kunnen nochtans hoog oplopen. Daarom stelt Johan Albrecht, professor van de faculteit economie en bedrijfskunde aan de UGent, voor om verplicht een audit te laten maken door een onafhankelijk expert.

Wie zijn oog heeft laten vallen op de (te renoveren) woning van zijn dromen, haast zich meestal naar de bank om een lening te regelen. Zeker als er nog andere kandidaat-kopers zijn, kan het doorgaans niet snel genoeg gaan.
‘Er wordt wel degelijk rekening gehouden met een extra budget voor renovatie, maar vaak ligt dat veel te laag. Wie bijvoorbeeld 150.000 euro betaalt voor een oud huis, mag er gerust 80.000 bijrekenen. Als je er mee komt. Mensen begroten vaak elementaire renovaties, zoals een nieuw dak, en comfortrenovaties, zoals een nieuwe badkamer en keuken. Maar ze houden vaak onvoldoende rekening met energie-efficiëntie en de maatregelen die ze daarvoor kunnen nemen. Die kosten stellen ze vaak uit. Terwijl je, als je er toch aan begint, beter alles ineens kan doen. Als je de mogelijkheid hebt’, zegt Albrecht.

De Gentse prof dringt daarom aan op een verplicht onderzoek door een onafhankelijk expert die een volledige audit aflevert. Een gedetailleerd plan met welke renovaties nodig en/of nuttig zijn en een kostenraming. ‘Omdat mensen niet altijd op de hoogte zijn welke werken noodzakelijk en hoogst noodzakelijk zijn.’
Albrecht schat de kosten voor zo een audit, uitgevoerd door een onafhankelijk expert, op 1.000 tot 1.500 euro en vindt het logisch dat de kosten door de verkoper worden betaald. ‘Wie een woning te koop zet die in goede staat is en wanneer de verkoper er zelf al in geïnvesteerd heeft, kan zo een audit een zeer sterk verkoopsargument zijn bij de prijsbepaling’, zegt Albrecht nog.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, ziet wel iets in zo een renovatieaudit. De vastgoedsector reageert verdeeld.