DIENSTEN‎ > ‎EPC verkoop en verhuur‎ > ‎

Elektriciteit nadelig voor EPC

Waarom is elektrische verwarming nadelig voor het EPC ?


Dit komt omdat het EPC attest geen rekening houdt met het verbruik ter hoogte van de verwarming maar wel met het verbruik van aan de productiebron. Dit wil zeggen dat ook het rendement van de elektriciteitscentrale en de transportverliezen tot in de woning in rekening worden gebracht. Daardoor scoort het EPC attest van een woning met elektrische verwarming veel slechter dan het EPC attest van een gelijkaardige woning verwarmd met bijvoorbeeld gas of stookolie. 
Voor een eenheid elektriciteit bij de eindgebruiker is er ongeveer 2,5 keer zoveel energie nodig in de vorm van aardgas (zie ook rendementen hieronder).

In het EPC wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende types elektrische verwarming, bijvoorbeeld convectoren of accumulatiekachels.

De EPC score voor wooneenheden die verwarmd worden met elektriciteit hoeft zich niet noodzakelijk te vertalen in een hoge energiefactuur. Mits doordacht omspringen met de elektrische verwarmingsinstallatie kan men normale energiefacturen bekomen.

Waarom worden elektrische auto's dan gepromoot ?
Rijden met aardolie producten (benzine, diesel) is weinig rendabel. Een klassieke verbrandingsmotor in een auto heeft een zeer laag rendement (25-35%). Dus meer dan de helft van de energie gaat verloren in warmte. Een stookolie of gas-ketel heeft een veel hoger rendement (85-107%) waardoor meer energie nuttig aangewend wordt; om de woning te verwarmen.

Elektriciteit, eenmaal opgeslagen in de batterijen van een elektrische wagen, wordt voor bijna 100% omgezet op de wielen. 

Enkele rendementen op een rijtje:
Gloeilamp 5%, open haard 10%, benzinemotor 25%, spaarlamp 29%, kerncentrale 33%, dieselmotor 35%, conventionele elektrische centrale 40%, houtkachel 60%, elektromotor (auto) 90%, gewone verwarmingsketel 90%, condenserende ketel 104-108%, warmtepomp 130-170%.