DIENSTEN‎ > ‎

Elektrische keuring

Vanaf 1 juli 2008 is een keuringsattest van de elektrische installatie verplicht bij verkoop.

Verplicht bij verkoop

Bij verkoop van een woning gebouwd voor 1981 is de verkoper vanaf 1 juli 2008 verplicht om een keuringsattest van de elektrische installatie voor te leggen. Als de notaris niet over het attest beschikt, mag de verkoop niet plaatsvinden.

Elke eigenaar van een woning gebouwd na 1981 beschikt normaal gezien over een attest. Als de verkoper dit niet meer bezit, moet hij of zij aan de Notaris bewijzen dat het huis gebouwd is na 1 oktober 1981. Deze moet dit in zijn akte vermelden en noteren dat de verkoper zijn verslag verloren heeft. De meeste Notarissen zullen echter vragen dat er toch een attest wordt voorgelegd.


Geldigheidsduur

Attest bij verkoop

BOUW van vóór 01 oktober 1981
Is er nooit een aanpassing aan de installatie gebeurd en staan er in het keuringsverslag inbreuken, dan heeft de koper tot 18 maanden na de verkoop de tijd om een nieuwe keuring aan te vragen. Is er een (gedeeltelijke) aanpassing gebeurd na 01 okt 1981 dan is het attest maar 1 jaar geldig te tellen vanaf de keuringsdatum.

BOUW na 01 oktober 1981
Indien er inbreuken in het verslag staan is men verplicht ten laatste 1 jaar na de keuringsdatum de installatie opnieuw aan te bieden voor een herkeuring.


Gemeenschappelijke delen

De gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw worden algemeen genomen 5 jaarlijks gekeurd.

Logiesdecreet

Het Logiesdecreet legt een 5 jaarlijkse keuring op van de elektrische installatie.